Verkeersregels in Duitsland
In Duitsland gelden overwegend dezelfde verkeersregels als in Nederland, met vrijwel het enige verschil dat op de autobahnen vaak geen snelheidslimiet geldt. Wat bijna niemand weet, is dat men in Duitsland verplicht is om een oranje of geel verkeershesje in het voertuig bij zich te dragen. Ook adviseren wij om een jerrycan met enkele liters brandstof in het voertuig bij u te hebben.
Alcohol
- Maximum toegelaten alcoholgehalte: 0,5 pro mille
Snelheidsbeperkingen
- binnen de bebouwde kom: 50 km/u
- buiten de bebouwde kom: op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen 130 km/u, aanbevolen maximumsnelheid, maar overwegend geen snelheidslimiet:
1: Personenauto's: 130 km per uur
2: Personenwagens en kampeerauto's tot 3,5 ton: 130 km per uur
3: Personenwagens met aanhangwagen en kampeerauto's tussen 3,5 ton en 7,5 ton: 80 km per uur verplicht
4: Personenauto's met fietsdrager worden geacht zich aan de maximum snelheid te houden van 130 km per uur. Een fietsdrager wordt niet als aanhanger gezien.
- op andere wegen: 80 km/u - 100 km/u
1: Personen autos: 100 km per uur, verplicht
2: Personenwagens en kampeerauto's tot 3,5 ton: 100 km per uur, verplicht
3: Personenwagens met aanhangwagen en kampeerauto's tussen 3,5 ton en 7,5 ton: 80 km per uur verplicht
Beperkt zicht
Wanneer door mist, regen of sneeuw de zichtbaarheid minder bedraagt dan 50 m, dan mag niet sneller dan 50 km/u gereden worden.
Stilstaan en parkeren
Zigzaglijnen op de rijbaan duiden een zone aan waar stilstaan en parkeren verboden zijn. Wanneer een voertuig langer geïmmobiliseerd is dan 3 minuten, of wanneer de bestuurder het voertuig verlaat, dan gaat het om 'parkeren'. Stilstaan en parkeren zijn ondermeer verboden op de inrij of tegenover de inrij van een brandweerkazerne; op standplaatsen voor taxi's. Parkeren is ondermeer verboden niet alleen voor de inrij van eigendommen, maar ook, in smalle straten, aan de overkant van die inritten. Een niet aangekoppelde aanhangwagen of caravan mag op een openbare plaats niet langer dan 2 weken geparkeerd staan. Een omgekeerde driehoek met groene rand, waarin het symbool van een vliegende arend is vermeld, evenals de woorden 'Landschafts-Schutzgebiet' duidt op een beschermde natuurzone. Het parkeren is er verboden op de rijbaan en buiten de aangeduide parkeerplaatsen.
Overnachten in een voertuig
Het is verboden de nacht door te brengen in een voertuig dat op de openbare weg geparkeerd staat. Uitzondering is dat dit wel is toegelaten wanneer het gaat om een rustpauze die, in het kader van een lange reis, noodzakelijk is om de bestuurder toe te laten om op krachten te komen. Uiteraard moet ook in dat geval het voertuig correct geparkeerd staan en blijft het verboden te 'kamperen' (het op de weg plaatsen van tafels of stoelen). In vele gemeenten bestaat op dit vlak een minder strikte reglementering.
Lichten
Mistlichten mogen slechts gebruikt worden wanneer door mist, sneeuw of regen het zicht onvoldoende is, namelijk bij zicht van minder dan 150 m op autosnelwegen, minder dan 120 m op andere wegen buiten de bebouwde kom, en minder dan 70 m in de bebouwde kom. Bij het slepen van een voertuig met pech moeten beide voertuigen hun noodlichten gebruiken (gelijktijdig knipperen van alle richtingaanwijzers). Een aanhangwagen die 's nachts op de rijbaan geparkeerd staat, moet altijd verlicht zijn (zelfs bij voldoende openbare verlichting).
Veiligheidsgordels en kinderzitjes
Zowel voorin als achterin moeten kinderen van minder dan 12 jaar beschermd worden door een gehomologeerd veiligheidssysteem (kinderzitje, verhogingskussen), behalve indien ze groter zijn dan 1,50 m. Kinderen die reeds 12 jaar zijn of groter zijn dan 1,50 moeten de veiligheidsgordel gebruiken zoals volwassenen.
Anderzijds blijkt uit de wetgeving niet duidelijk of het aantal vervoerde kinderen achterin meer mag bedragen dan het aantal zitplaatsen dat uitgerust is met veiligheidsgordels of kinderzitjes. Het wordt afgeraden kinderen achterin zonder bescherming te vervoeren, onder meer ook omwille van het risico van verminderde vergoeding bij een ongeval.
Aan de vertrekte gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.